Op 1 augustus 2014 is de Wet passend onderwijs van kracht geworden. Wat er met passend onderwijs wordt bedoeld? Wat er met de komst van deze nieuwe wet is veranderd?
De nieuwe wet bepaalt dat scholen – formeel de schoolbesturen (bij ons dus de SCOH) – zorgplicht hebben. Scholen zijn er verantwoordelijk voor dat elke leerling die bij hen op school zit of wordt aangemeld, een passende onderwijsplek krijgt. Dat kan op de eigen school zijn, maar ook op een van de andere scholen binnen het samenwerkingsverband waar de school deel van uitmaakt.
Welke ondersteuning (= hulp bij het leren) onze school wel en niet kan bieden en welke ambities we hebben voor de toekomst, staat in ons (door leraren, schoolleiding en bestuur samen opgestelde) schoolondersteuningsprofiel. We hebben een samenvatting voor u:
Passend onderwijs en onze school
Het samenwerkingsverband waar onze school deel van uitmaakt, is de Stichting Passend Primair Onderwijs Haaglanden (SPPOH). Samen met alle andere basisscholen, scholen voor speciaal onderwijs en scholen voor speciaal basisonderwijs in de gemeenten Den Haag, Rijswijk en Leidschendam-Voorburg zorgen we ervoor dat er voor elk kind een passende onderwijsplek beschikbaar is. Op de website van ons samenwerkingsverband staat aangegeven welke scholen erbij zijn aangesloten.
SPPOH
Regulusweg 11
2516 AC Den Haag
( (070) 315 63 49
Basisondersteuning
Alle scholen binnen ons samenwerkingsverband hebben via hun besturen afspraken gemaakt over het niveau waaraan hun basisondersteuning (de ondersteuning – de hulp bij het leren – die minimaal geboden moet kunnen worden) moet voldoen. Alle scholen binnen ons samenwerkingsverband bieden basisondersteuning op dat niveau. Ze hebben allemaal de basiskwaliteit op orde, stemmen het dagelijkse handelen altijd op de leerling af (handelingsgericht werken; zie blz. 20, 5.2), hebben een interne ondersteuningsstructuur en kunnen een stevig aantal preventieve en licht curatieve interventies (zie blz. 20, 1e kolom, punt 3) uitvoeren.
Ook op onze school is de basisondersteuning voldoende. We beschikken echter nog niet over een dyscalculieprotocol en voor het aanbod aan hoog- en meerbegaafden gaan we ons nog professionaliseren.
Verder geldt dat we rekening houden met verschillen in de ontwikkeling van kinderen door te werken met groepsplannen voor de vakken (begrijpend en technisch) lezen, rekenen en spelling. Waar nodig wordt er gewerkt met een handelingsplan of een ontwikkelingsperspectief. (Zie blz. 21, 5.3.)
We blijven aandacht geven aan het verbeteren van ons handelingsgericht werken (HGW), aan deskundigheidsbevordering met betrekking tot passend onderwijs en aan het verbeteren van het ontwikkelingsperspectief.
Ons prachtige nieuwe schoolgebouw in de Luxemburgstraat voldoet aan alle eisen ten aanzien van voorzieningen huisvesting onderwijs.
Ondersteuning op onze eigen school
We streven ernaar kinderen zo goed mogelijk onderwijs te geven op onze eigen school. We denken daarbij vanuit de mogelijkheden van onze leerlingen en helpen hen zo goed mogelijk die te benutten.
Soms signaleren de leerkracht en/of de ouders dat de ontwikkeling van een kind niet helemaal naar verwachting verloopt. In zo’n situatie willen we natuurlijk graag met de ouders overleggen. De leerkracht kan de hulp inroepen van de intern begeleiders van onze school: Elly van Zijverden (groepen 4 t/m 6) en Jannine Dijkstra (groepen 1 t/m 3, 7 en 8). Om tot de bij het kind passende (basis)ondersteuning te komen, is het echter ook mogelijk het kind te bespreken in wat we een Mulidisciplinair Overleg (MDO) noemen. Een overleg met niet alleen maar ouder(s), groepsleerkracht, intern begeleider, directeur en schoolmaatschappelijk werk, maar ook (afhankelijk van het kind waar het om gaat) deskundigen als jeugdarts, onderwijsadviseur van ons samenwerkingsverband e.a.
Extra ondersteuning
Sommige leerlingen hebben niet genoeg aan die basisondersteuning. Zij hebben extra ondersteuning nodig, ondersteuning die past bij hun onderwijsbehoeften. Voor hen zijn (voor kortere of langere tijd) ondersteuningsarrangementen beschikbaar (zie blz. 20, punt 2): de benodigde ondersteuning stijgt dan uit boven wat onze school zelf aan basisondersteuning (inclusief interventies) kan bieden.
In een MDO – zie ook hierboven – wordt vastgesteld welk (individueel) arrangement het beste aansluit bij de ondersteuningsbehoefte van de leerling. Dat arrangement wordt vervolgens ingediend bij het bureau van het samenwerkingsverband. Als de gelden ervoor beschikbaar blijken te zijn zal de directeur van het samenwerkingsverband het arrangement formeel toekennen.
We zijn ons bewust van onze mogelijkheden en onze onmogelijkheden binnen de huidige contexten. Onze eerste opdracht is het garanderen en voortzetten van de huidige kwaliteit van ons onderwijs. We moeten immers ook rekening houden met de groepsgrootte, de samenstelling van de groep, het handhaven van de orde en rust van een groep, het (misschien wel) ontbreken van beschikbare middelen en de extra handen die nodig zijn in een groep. Deze criteria kunnen ieder apart maar ook in onderlinge samenhang gewogen worden.
Samen met de andere scholen binnen ons samenwerkingsverband zorgen we ervoor dat voor ieder kind de juiste extra ondersteuning beschikbaar is. Dat kan met hulp van ambulante begeleiding bij ons op school (een arrangement, zie blz. 20, punt 2) of (tijdelijke) plaatsing op een andere school. Aan de inzet van extra ondersteuning gaat dus altijd uitgebreid overleg vooraf met de ouders en externe deskundigen. Het gaat bij arrangementen om onderwijsondersteuning; soms ook om (jeugd)zorg.
Tot slot
Onze school streeft ernaar om (altijd in overleg met de ouders) tot goed onderwijs en een optimale ondersteuning van onze leerlingen te komen. Daar gaan we voor!
Wanneer het, ondanks alle inspanningen, toch niet lukt om tot een gezamenlijk plan voor de leerling te komen, kunt u ons altijd vragen contact op te nemen met het samenwerkingsverband SPPOH. Samen met de adviseur daarvan kan dan besproken worden hoe toch een bij de leerling passend plan kan worden gemaakt.
Hierbij dan nog de volgende toelichtingen, kanttekeningen en aanvullingen:
1. Door de invoering van de zorgplicht heeft de school/schooldirecteur, meer nog dan voorheen, de (eind-)verantwoordelijkheid voor de juiste ondersteuning van de leerling. De directeur wordt bij het vervullen van de zorgplicht ondersteund door de intern begeleider van de school, een adviseur van het samenwerkingsverband en een schoolmaatschappelijk werker die, indien nodig, korte lijnen heeft met de jeugdhulpverlening.
2. Doordat extra ondersteuning op basis van de ondersteuningsbehoefte van de desbetreffende leerling uniek is, zal elke aanvraag anders zijn. We spreken daarom van een (individueel) 'arrangement'. We arrangeren als het ware iets dat speciaal voor dit specifieke kind nodig is.
3. Alle scholen binnen ons samenwerkingsverband kunnen een flink aantal preventieve en licht curatieve interventies uitvoeren. Onder preventie verstaan we de basisondersteuning voor alle leerlingen die erop is gericht om tijdig leerproblemen en opgroei- en opvoedproblemen te signaleren. Onder licht curatieve interventies verstaan we lichte ondersteuningsarrangementen voor bijvoorbeeld dyslexie/dyscalculie of meer of minder dan gemiddelde intelligentie, de fysieke toegankelijkheid van het schoolgebouw en een medisch protocol.
4. Het speciaal onderwijs (SO) en het speciaal basisonderwijs (SBO) blijven gewoon bestaan. Wanneer er met een arrangement geen toereikende extra ondersteuning geboden kan worden, kan de school (middels een MDO) voor de leerling een toelaatbaarheidsverklaring (TLV) voor het SBO of SO aanvragen.
5. Ons samenwerkingsverband SPPOH heeft de samenwerking van de scholen georganiseerd in tien kleinere werkgebieden: acht stadsdelen in Den Haag en de gemeentes Leidschendam-Voorburg en Rijswijk. Binnen die werkgebieden werken de scholen onderling samen en vindt nauwe samenwerking plaats met de Centra voor Jeugd & Gezin. In elk werkgebied is een school voor speciaal basisonderwijs.
6. Het streven zal zijn extra ondersteuning zoveel mogelijk in de eigen omgeving van de leerlingen te organiseren.
7. Passend onderwijs gaat uit van handelingsgericht werken, wat dan natuurlijk weer nauw verband houdt met opbrengstgericht werken. (Zie daarvoor 5.2. hiernaast.)
8. Het is de bedoeling dat ouders en school als partners in het belang van het kind samenwerken indien het gaat om de (extra) ondersteuning rond een leerling.
9. Een samenvatting van ons schoolondersteuningsprofiel staat ook op onze website.
De doelen voor 2015-2019 zijn:
* De school heeft een meer- en hoogbegaafdheidsbeleid. We kunnen meer- en hoogbegaafden uitdagende leerstof aanbieden.
* Leerkrachten maken gebruik van EDI (Expliciete Directe Instructie) tijdens de reken- en taallessen. Een aanpak die de leseffectiviteit verhoogt en zorgt voor succeservaringen en betere leerprestaties bij de leerlingen.
Voor meer informatie verwijzen we u naar de schoolgids. hoofdstuk 5